Na die bijzondere aankomst op TED ging vandaag dan echt het programma beginnen. Natuurlijk begint de dag even met een kop echte koffie in het Google paviljoen waar de gezonde croissantjes met courget al op ons lagen te wachten.
Het thema van de eerste sessie was “reboot” waarin de volgende sprekers aan de beurt kwamen:
- “The key to managing crisis is to keep an eye on the future while dancing in the flames” – Hampton over de huidige crisis.
- “Robotic, video-controlled war distances humans from war. We do things in the video world that we wouldn’t do face to face”, Militair P.W. Singer over het moderne oorlog voeren.
- David Hanson’s robot Einstein is onstage. He can copy your (emotional) facial expression.
- Bill Gates praat als filantroop over de twee belangrijkste projecten van zijn Creative Capital-fonds
Het interview met Bill Gates was mijns inziens het interessants omdat Anderson niet bang was een aantal gemene vragen te stellen. Zo haalde hij heel voorzichtig, maar voor het publiek overduidelijk, tijdens het interview een Appel laptop te voorschijn. Overigens hield Gates zich prima staande en maakte hij gelukkig zelf de grap dat hij niet hoopte in de sessie “Reboot” te staan vanwege een bepaald besturingssysteem dat regelmatig vastliep 🙂
Daarna volgde de sessie “reframe”:
- Tim Berners-Lee over de volgende fase van zijn uitvinding: het wereldwijde web
- Researcher Pattie Maes laat zien hoe we binnenkort een zesde zintuig kunnen hebben, althans volgens MIT
- Duurzaamheids pionier Ray Anderson wil af van het (oude) model voor de aarde: Environmental impact = population x affluence x technology
Naar het interview met Berners-Lee had ik het meeste uitgekeken. Die man heeft zoveel betekent voor internet, dat is met geen pen te beschrijven. Ik kende hem alleen van zijn papers en van foto’s, maar enorm grappig om te zien dat-ie een soort plezierig ADHD-gehalte heeft. En nog steeds heel gepassioneerd is over zijn kindje. Zijn boodschap was dat we nu met zijn allen het web redelijk gevuld hebben met ‘documents’, maar dat het nu tijd wordt voor ‘linked data‘. Pas als we alle database op een standaard manier met elkaar verbinden, kunnen we weer een echte stap maken met het web.
Special guest deze middag was overigens Al Gore die onaangekondigd het podium betrad en ons bijpraatte over de immer voortdurende klimaat crisis.
De laatste sessie was getiteld “reconnect”:
- Marketeer Seth Godin legt nog één keer uit wat hij met ’tribes’ bedoelt.
- Producer Jake Eberts krijgt een staande ovatie voor een preview van zijn documentaire “Oceans”, die hij samen met Jacques Perrin maakte met een bedrag van een geschatte 75 miljoen dollar.
- Fotograaf Yann Arthus-Bertrand shows footage from his upcoming film about Earth & humanities impact on it
Tot morgen!