Wetenschap wordt pas echt leuk als twee onderzoeken elkaar tegenspreken. Zo was er een tijdje geleden het onderzoek van bioloog Dr. Aric Sigman die claimt dat online vriendschappen (als op Facebook / Hyves) slecht zijn voor je gezondheid.
Meneer Sigman is nog een van de weinige wetenschappers die de “displacement”-hypothese aanhangt. Oftewel, dat online vrienden de plek in nemen van offline vrienden. Niets is minder waar. De meest recente onderzoeken laten zien dat online juist een stimulator” is voor offline vriendschappen.
Daarom was ik extra blij toen ik vanmorgen las dat Marjolijn Antheunis vandaag aan de UVA haar proefschrift presenteert waarin zij stelt dat online communicatie juist goed voor je is. Je houdt er namelijk meer vrienden aan over. Mensen vinden elkaar leuker als ze elkaar via internet leren kennen dan als ze elkaar offline leren kennen.
Dit komt onder andere doordat mensen online meer persoonlijke informatie onthullen en meer vragen stellen aan de gesprekspartner.daarbij is het volgens Anthuenis niet belangrijk of mensen elkaar kunnen zien (via een webcam).
Daaruit concludeert ze dat het bovenstaande effect niet stand komt doordat mensen anoniemer zijn. Het maakt voor de kwaliteit van bestaande vriendschappen ook niet uit hoe je elkaar hebt leren kennen. De vriendschappen die online zijn ontstaan en later ook offline werden, zijn van dezelfde kwaliteit als vriendschappen die offline zijn ontstaan