(B) Met de belastingdienst.
(K) Hallo. Zeg, een vriend van mij heeft laatst van die coins gekocht.
(B) U bedoelt bitcoins?
(K) Pfff… bitcoins. Die kocht ik afgelopen zomer! Ik heb het over IOTA. Een nieuwe crypto-currency waarop je afgelopen week supergoedkoop in kon stappen.
(B) Ja, die hebben we ook voorbij zien komen. De belastingdienst heeft zich afgelopen tijd behoorlijk verdiept in de onderliggende technologie: de blockchain.
(K) Klinkt ingewikkeld. Nu, over die vriend van me. Wist u dat er in Amerika al een aantal Bitcoin-miljardairs zijn?
(B) Zeker. Dat deed ons denken aan de Dotcom-miljardairs in het jaar 2000. Grappig eigenlijk, dat de blockchain ons eraan herinnert hoe internet destijds bedoeld was. Begonnen als een decentraal netwerk van computers. Pas sinds de laatste jaren zijn partijen als Google, Facebook en Wechat door middel van centralisatie aan het proberen om het in hun macht te krijgen.
(K) Che Guevara zal trots zijn. Oja, die vriend had vorige maand trouwens Ripple gekocht. Het moet raar lopen als dat niet de nieuwe standaard van de banken wordt. Toch?
(B) Het mooie aan blockchain is dat de data niet op centrale servers wordt opgeslagen, maar veilig verspreid wordt over een wereldwijd peer-to-peer netwerk. Dankzij cryptografie is altijd duidelijk ‘wat’ door ‘wie’ is verzonden.
(K) Toe maar. Voor de zekerheid heeft hij ook wat spaargeld in Lumens gestopt. Je weet maar nooit. Beetje risico spreiden.
(B) Op zo’n blockchain kun je niet alleen bestanden uitwisselen, maar ook eigendomsrechten. Een collega van mij werkt bij het Kadaster, die zijn hier nú al mee bezig. Dat is nu nog een centrale organisatie, maar dat wordt gewoon een blockchain organisatie.
(K) Leuk voor het Kadaster. Maar wat ik dus wilde vragen…
(B) Je zou kunnen zeggen dat élke organisatie, een blockchain-organisatie wordt. Alles heeft immers een supply-chain. Dankzij blockchain kun je precies zien waar iets vandaan komt, waar het van gemaakt is en wat het heeft gekost.
(K) Ok, ik zal happen. Waarom is dat relevant voor de Belastingdienst?
(B) Als zo’n transactie plaatsvindt, kan de btw ook direct via de blockchain verrekend worden. Scheelt weer een hoop gedoe.
(K) Prachtig. Nou, die vriend vraagt zich dus af hij belasting moet betalen als hij zijn bitcoins weer gaat terug wisselen voor euro’s.
(B) Niet alleen als hij ze terug gaat wisselen. Nu al. De waarde van uw bitcoins moet u in uw belastingaangifte optellen bij uw vermogen in box 3.
(K) Hm. Die 1,2% vermogensbelasting valt in het niet bij het rendement dat hij nu kan pakken. Dat bent u toch met hem eens?
(B) Nog wel. Maar het heeft ook wel wat weg van een piramidespel. Mensen die nu inkopen, betalen vooral de inleg terug van de mensen die eerder waren ingestapt.
(K) Dus hij moet snel gaan verkopen?
(B) Dat zeg ik niet. Het kan nog wel even doorgaan. In 1999 waren er ook nog steeds mensen die handelden in domeinnamen. Terwijl de onderliggende technologie (het web) uiteindelijk veel waardevoller leek.
(K) (…)
(B) Meneer, bent u er nog?
(K) Sorry. Mijn vriend, eh ik, moet ophangen. We krijgen een telefoontje uit 1999. Iemand wil zijn bubbel terug.